Reekalfjes in het te maaien gras

Het zal u niet zijn ontgaan, maar de boeren en loonwerkers hebben het weer druk met het maaien van de eerste snede gras van dit jaar.
Om deze tijd van het jaar krijgen ree├źn ook hun kalfjes, die ze heel vaak in het lange gras verstoppen.

De kalfjes blijven instinctief bewegingloos liggen bij onraad – een tactiek die in geval van een maaimachine minder succesvol is dan bij natuurlijke vijanden. De reekalfjes zijn vanaf een trekker eigenlijk niet te zien, wat ze vaak fataal wordt als er niets wordt gedaan aan opsporing.

Jan Seubring en Jan van der Gaast zijn beide jagers/beheerders van het gebied rondom de Beilervaart. Ze besteden veel tijd aan het opzoeken van de kalfjes in het lange gras, vlak voor het maaien, daarbij geassisteerd door Co en Jurjen Raatjes.

De afgelopen tijd hebben ze 7 reekalfjes gevonden en op deskundige manier, met speciale handschoenen aan in veiligheid gebracht.

Houd uw hond aangelijnd, raak niets aan
Het is om deze tijd van het jaar extra belangrijk om uw hond aangelijnd te houden, want ook al snuffelt de hond alleen maar even aan het kalfje, dan heeft dit toch tot gevolg dat de moeder het kalfje verstoot.

Ziet u een kalfje liggen? Raak het dan zeker zelf niet aan. En maakt u zich ook geen zorgen. De moeder is altijd in de buurt!!

image

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *